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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Through-bolting HSS
Can through bolts be used to transfer tension at a HSS 
column? Will the bolts require pretensioning, or can they 
be installed snug-tight? 

Transferring tension with through bolts is not prohibited. How-
ever, neither the Manual nor the Specification provide guidance, 
so you must design such conditions based on your own engi-
neering judgment and knowledge. Example 3.2 in AISC Design 
Guide 24: Hollow Structural Section Connections (a free download 
for members at www.aisc.org/dg) provides a similar example; 
it addresses threaded studs but may also be useful in evaluating 
your condition. 

Through bolts can be neither pretensioned nor snug-
tightened. Trying to produce the required pretension in the 
bolts will crush the walls of the HSS, something that seems to 
be more common than I would have thought until I began to 
see pictures of crushed HSS sent to the AISC Steel Solutions 
Center. Even the snug-tightened condition requires the plies 
to be brought into firm contact and this cannot be done for 
the condition you described. You’ll have to specify the installa-
tion you want in the contract documents. 

Long story short, a different approach might be better.
Larry S. Muir, PE

Web Openings
I am designing a lightly loaded steel beam with web 
penetrations exceeding the limits provided in AISC 
Design Guide 2: Design of Steel and Composite Beams with 
Web Openings (www.aisc.org/dg). The beam is part of a 
moment frame. Although I understand that the proce-
dures provided in the design guide are not applicable, if 
these procedures are used to evaluate the condition, then 
the shear and flexural strength of the beam are signifi-
cantly greater than the required loads. Is there no way to 
allow the larger opening?

Let me start off by saying that Design Guide 2 is simply a 
guide and not a mandatory document. As such, there may be 
times when you, as the engineer of record, choose to exer-
cise your own judgment when interpreting the information 
presented in the guide—or you may choose to use a different 
method entirely for analysis of your condition. If your beam 
is not highly stressed and you do not believe the “larger” 
opening will adversely affect the beam performance, then the 
design may be perfectly adequate.

For instance, let’s assume that your condition meets the 
recommended ao/ho limit but does not meet the recommended 
limit for po. The opening parameter, po, presented in design 
guide equation 3-24 is provided as a conservative means 
to ensure you will not have issues with web buckling local-

ized around the opening or with the member shear strength. 
There is some discussion regarding the origin and intent of 
this parameter in Section 5.7, on page 48 of the design guide, 
which I suggest you review if you haven’t already. The param-
eters in design guide equation 3-24 are all based on physical 
characteristics of the beam and do not consider the actual 
stress in the member. However, we can recognize that the 
likelihood of web buckling occurring in a member is greater 
when the stresses are greater. If your beam is lightly loaded or 
your opening occurs in an area of low stress, then it is reason-
able to assume you could exceed the limit of po, or any of the 
other proportioning limits and not create a buckling condi-
tion. What is low stress and by how much can you exceed the 
recommended limit are matters of judgment that you’ll need 
to assess for yourself. 

As another example, the minimum tee dimensions indi-
cated in Section 3.7.b.1, which were developed as “practical” 
guidelines due to a lack of test data for shallow tees, do not 
need to be strictly adhered to as long as you are exercising 
your engineering judgment. This is briefly explained in Sec-
tion 5.7.b of the design guide (see page 49). The general intent 
was to limit the maximum opening size to less than 0.7d, leav-
ing 0.3d intact. This was split to provide 0.15d top and bottom, 
which is where the 0.15d comes from. Again, as the author 
indicates these are “feel good” limits, and you have some lee-
way in how strictly you want to adhere to them. 

Each condition needs to be evaluated on a case-by-case 
basis and resolved based on your personal engineering judg-
ment relative to the anticipated loads.

Susan Burmeister, PE

Ungrouted Base Plates
I work in an industry that uses un-grouted baseplates 
for steel structures—electric substations, for example. 
The guidance provided in AISC Design Guide 1: Base 
Plate and Anchor Rod Design (www.aisc.org/dg) is directed 
toward the building industry. Although it is a well-written 
document, it does not address the situation where the 
base plate is ungrouted. Generally speaking, ungrouted 
base plates experience higher weak-axis bending stress as 
compared to a grouted base plate. 

It seems there is much confusion regarding the loca-
tion of the critical, theoretical bend line relative to the 
anchors as well as which sections of the current AISC 
Code apply. Are you aware of any published guidance to 
address this issue? 

According to the scope, defined in Section A1, the 2010 AISC 
Specification (a free download at www.aisc.org/2010spec) 
applies to buildings and building-like structures. Therefore, 
substation structures are not addressed, and there are no plans 
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to address them in the future. AISC Design Guide 1 is focused 
on typical building and building-like details, but AISC Design 
Guide 10: Erection Bracing of Low-Rise Structural Steel Frames 
(www.aisc.org/dg) has extensive information that you may 
find useful for these connections. The design recommenda-
tions therein are intended to address erection design, but the 
same principles can be used for permanently non-grouted base 
plates supported by leveling nuts. The following publications 
also contain design requirements and recommendations for 
non-grouted base plate connections:

➤ AASHTO Standard Specifications for Structural Supports 
for Highway Signs, Luminaires, and Traffic Signals 

➤ ASCE Substation Structure Design Guide 
➤ ASCE Design of Steel Transmission Pole Structures,  

ASCE/SEI 48 
Base plate strength is typically limited by the flexural 

strength. The flexural strength of rectangular bars is addressed 
in Specification Section F11. The yielding limit state accord-
ing to Equation F11-1 is applicable to plates bent about their 
weak-axis.

Bo Dowswell, PE, PhD

Shear Lag in Compression Members
Shear lag is addressed in Chapter D of the Specification, 
which addresses the design of a member for tension. It 
is usually not considered in Chapter E, which addresses 
the design of a member for compression. I understand 
that compression strength is generally governed by either 
flexural buckling or torsional flexural buckling; and also 
that stress levels are far below 0.9Fy; hence shear lag will 
generally not need to be considered. However, should 
shear lag be considered for short compression members, 
connected only at the web, with high compression forces?

The effect of uneven stress distribution should be considered 
but can often be neglected. In steel design, shear lag is almost 
always associated with the rupture of tension members.

Generally, shear lag is used to describe non-uniform stress 
conditions caused by localized load-transfer deformations. Such 
non-uniform stress can occur in elements subjected to both ten-
sion and compression. For example, the effective slab width for 
composite beams is often less than the spacing between beams 
due to the effect of shear lag at the compression flange.

In extreme cases, it is conceivable that the strength of a 
compression member could be affected by shear lag. How-
ever, I’m not aware of any research indicating that shear lag 
should be considered in the design of compression members. 
In practice, the connection detail typically restrains buckling 
and provides a ductile condition where the stresses can redis-
tribute adequately without failure. Any deformation caused by 
compression yielding due to shear lag is likely to be negligible.

Hopefully, this will provide enough information for you to 
use your own judgment to determine what is appropriate for 
your situation.

Bo Dowswell, PE, PhD

Flare-bevel Groove Welds
It is common to see flare groove welds shown in the contract 
documents without the throat provided in the weld symbol. 
I am under the impression that the welder must build up 
the weld at least flush and that the throats shown in Table 
J2.2 of the Specification can be assumed. Is this correct, or 
must the throat always be provided in the weld symbol?

Table J2.2 shows the effective throat of a flare groove weld 
that is sized to fill flush to the surface. Not all flare groove 
welds need do so, however.

Section 2.3.5.3 of AWS D1.1 addresses this and states 
the following:

The contract documents shall show CJP or PJP 
groove weld requirements. Contract documents do 
not need to show groove type or groove dimensions. 
The welding symbol without dimensions and with 
“CJP” in the tail designates a CJP weld as follows:

The welding symbol without dimension and without 
CJP in the tail designates a weld that will develop 
the adjacent base metal strength in tension and 
shear. A welding symbol for a PJP groove weld shall 
show dimensions enclosed in parentheses below 
“(E1)” and/or above “(E2)” the reference line to indi-
cate the groove weld sizes on the arrow and other 
sides of the weld joint, respectively, as shown below:

Based on this requirement, the effective throat should be 
provided when calling out a flare-bevel groove weld.

Carlo Lini, PE

Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical professional ideas and 
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The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily represent an official position of 
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The complete collection of Steel Interchange questions and answers is available online. 
Find questions and answers related to just about any topic by using our full-text search 
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