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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Headed Stud Anchor Diameter for  
Composite Beams
What should be taken into account for selecting headed 
stud anchor diameter for composite steel beams? Are there 
any limitations on using ¾-in.- or ½-in.-diameter studs 
welded through metal deck to create composite action?

There are some considerations in selecting headed stud 
anchor (stud) diameter and a few limitations that are indepen-
dent of diameter. 

Size selection: Per the AISC Specification (a free download 
at www.aisc.org/specifications) Section I3.2c (1)(2), studs 
shall be ¾-in. or less in diameter. Also, per Section I8.1, the 
diameter of the stud shall not be greater than 2.5 times the 
thickness of the beam flange unless the stud is welded directly 
over the beam web. Per Section A3.6, headed studs shall con-
form to AWS D1.1, which only addresses studs ½-in. in diam-
eter and larger, which therefore defines the lower size limit. 
Those are the specific code provisions pertaining to diameter 
limitations. Beyond that, it becomes an engineering assess-
ment by you as to what is the more economical or practical 
solution to transfer the shear for your specific beam. 

The cross-sectional area of a ¾-in. diameter stud is more 
than double the area of a ½-in. diameter stud. Since stud shear 
capacity is directly proportional to stud cross-sectional area, you 
will need more than double the quantity of ½-in. diameter studs 
to provide the same strength as ¾-in. diameter studs. You could 
confirm with a local steel fabricator or erector in your area, but 
I would expect that the labor cost of installing a larger quantity 
of smaller-diameter studs would exceed any cost benefit associ-
ated with using smaller-diameter studs unless you have a floor 
system that uses small beams and doesn't demand very much in 
the way of shear transfer between the steel and concrete.

With respect to welding through deck, ICC-ES report 
ESR-1094 provides some good information. This may not be 
the only report available. Section 4.1 provides some guidelines 
for when studs can be welded through two layers of deck-
ing versus only one layer. This report does not distinguish 
between various stud diameters in defining the limitations on 
welding through deck.

Studs should not be welded through coated sheet metal 
other than typical steel decking. Welding through other mate-
rials, such as galvanized architectural flashing materials and 
even paint on the beam flange, can introduce contaminants 
into the weld that could affect the weld performance. Standard 
structural composite decks have controls in place to limit the 
potential of contaminants from the coatings.

Susan Burmeister, PE

Developing Flexural Strength of Spliced 
Wide-Flange Members
Specification Section J6 has always vexed me because it 
seems impossible to satisfy the requirement for groove-
welded splices. By my calculation, for a W36×160 the 
weld-access hole reduces the flexural strength of the 
member to less than 70% of the flexural strength of the 
member without the weld access hole. My calculation is 
based on the moment being resisted only by the flanges, 
which are governed by yielding on the area of the flange. 
The shear strength is likewise reduced due to the pres-
ence of the weld access hole to 85% to 90% of the shear 
strength of the member. How does the spec intend for 
the designer to "develop the strength" of the shape? 

Relative to the flexural strength, the situation is similar to 
directly welded beam-to-column moment connections. The 
argument is sometimes made that one cannot develop the 
strength of the beam by connecting only the flanges while 
at the same time reducing the overall area by including weld 
access holes. An explanation is provided in the May 2012 arti-
cle “Developing Mp” (available at www.modernsteel.com).

Though I am not aware of a document that addresses shear 
in this manner, a similar argument could be made. In fact, I 
suspect you make a similar assumption all of the time without 
giving it a second thought. It is not common for engineers to 
perform a yielding check on an uncoped beam with a bolted 
connection. Even a net area check is not typically considered 
necessary, since the flanges will tend to prevent such a failure. 
The only check commonly made is gross shear (yielding) 
based on the full area of the web. Regardless of the size of the 
weld access holes, they certainly remove less area than a full 
depth bolted connection. 

It is also important to note Specification Section J6 is not 
requiring the connection to develop the actual strength of the 
member or the expected strength of the member (as we might 
in seismic design) but rather the “nominal strength of the 
smaller spliced section.”

The case of the expected strength is an interesting one. 
The welded unreinforced flange-welded web moment con-
nection in AISC 358 Prequalified Connections for Special and 
Intermediate Steel Moment Frames for Seismic Applications (a free 
download for members at www.aisc.org/seismic) has been 
shown through physical tests not only to develop the nomi-
nal strength of the beam but also to develop the actual beam 
strength and force hinging of the beam outside the connec-
tion. This is accomplished even with the larger weld access 
holes required in AWS D1.8.   

Larry S. Muir, PE
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Tributary Length for Prying Action
The article “A Slightly Longer Look at Prying” (an online 
supplement to the July 2016 article “A Quick Look at Pry-
ing,” available at www.modernsteel.com) states that the effec-
tive width, p, for prying action can be conservatively taken as 
3.5b but cannot exceed the spacing between the bolts. This 
conflicts with Part 9 of the Manual, which indicates that p is 
limited to twice b. Can the effective width exceed 2 times b?

Yes. The statement in the article is based on the upcoming 
15th Edition Manual, which will revise the default effective 
width from p = 2b to p = 3.5b. The new default value is based 
on guidance provided by the South African Institute of Steel 
Construction that was evaluated by the AISC Manual Commit-
tee and deemed to be adequate. The new assumed distribution 
angle is 60°, which is conservative but not as conservative as the 
assumed 45° angle used in the 14th Edition Manual.

It should be noted that the 2p limit was not intended to be a 
requirement. Even though it is not stated, it was only a recom-
mendation. The recommendation was established because it was 
brought to the attention of the Manual Committee that there 
was a wide range of assumed tributary lengths being used in 
practice. It was felt that the Manual should provide guidance. As 
is often the case when engineers are forced to provide guidance, 
the first pass was conservative. Given the lack of data available 
at the time, the committee felt that the 2b guidance was a safe 
lower bound. With a closer look at the South African Institute 
of Steel Construction data the 3.5b limit was adopted. Note that 
the Manual also allows that a larger tributary length may be jus-
tified based upon testing or rational analysis.

Carlo Lini, PE

Fatigue and Removal of Backing for Fatigue
We have received shop drawings for a steel structure with 
moment frame connections using complete joint penetration 
groove welds. It is not a high-seismic project but we do have 
fatigue design considerations. The contractor has indicated on 
the shop drawings that backing bars will be used. We requested 
that the backing be removed in our review comments. The 
contractor is asserting that this is an unusual requirement and 
is treating this as a change in the contract. We believe that since 
the structure is subjected to fatigue, the contractor should be 
required to remove the backing at no additional cost. How is 
this situation treated in AISC documents?

This situation is not directly addressed by any AISC docu-
ment. However, it is addressed in AWS D1.1, which is adopted 
by reference in Section J2 of the Specification. 

Clause 2.17.2 of AWS D1.1 addresses backing and directly 
addresses the removal of backing, which often can generally be 
left in place. The treatment of backing is tied to fatigue consid-
erations as you indicate. Clause 2.17.2.1 requires the engineer 
to provide the fatigue stress category in the contract drawings. If 
you provide the applicable fatigue stress category in the contract 
documents and AWS D1.1 Clause 2.17.2 requires removal for 
that fatigue stress category, backing removal is required. Other-

wise, adding a requirement to remove backing with comments 
during shop drawing approval or by RFI response may repre-
sent a change to the contract. Section 4.4.3 and 9.3 of the AISC 
Code of Standard Practice (a free download from www.aisc.org/
specifications) addresses revisions to the contract documents.

Carlo Lini, PE

Short-Headed Stud Anchors
Chapter I of the AISC Specification requires that “stud shear 
connectors, after installation, shall extend not less than 1½ 
in. above the top of the steel deck.” I have an existing building 
and the original design documents indicate the shear studs 
extend only 1 in. above the steel deck. When calculating the 
composite strength of this member, is there a reduction fac-
tor that can be used to account for shorter stud? 

AISC does not have sufficient information to make a recom-
mendation about the performance of composite flexural members 
when the stud projection above the deck flutes is less than 1½ in. 
Therefore, the Specification does not provide a reduction factor 
for use with the current equations. You would have to use your 
own engineering judgment. The parameter limitations noted in 
current Section I3.2c were established to ensure beam designs 
are performed within the margins of the available research data, 
largely summarized in the first quarter 1977 Engineering Journal 
article “Composite Beams with Formed Steel Deck” (available for 
free to AISC members at www.aisc.org). 

Provisions for composite members with formed steel deck 
did not appear in the AISC Specification until 1978. At that 
time, the Specification required the same 1½ in. projection per 
the research in the above-mentioned article. However, Sec-
tion 1.11.6 stated: “When composite construction does not 
conform to the requirements of Sects. 1.11.1 through 1.11.5, 
allowable load per shear connector must be established by a 
suitable test program.” This may have permitted a designer to 
use a shorter stud projection if they had access to some other 
test data in order to establish their shear connector strength.

Susan Burmeister, PE
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