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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Tension-Only OCBFs, Revisited
Page 5-77 of the 2nd Edition of the AISC Seismic Design 
Manual has an example of a tension-only ordinary concen-
tric braced frame (OCBF) and states that the braces must 
satisfy the requirements for moderately ductile members. 
However, the June 2013 Steel Interchange addressed a 
question regarding b/t ratios for a cable. Part of that answer 
states the width-thickness limits are for "compression" 
elements. This answer makes sense. If designing a tension-
only system, it would seem that a smaller angle with less 
compression capacity, that may not meet the moderately 
ductile requirements, would perform better. The November 
2015 Steel Interchange also indicates that Table D1.1 is only 
intended for compression elements, as the table’s title sug-
gests. Is the example in the Seismic Design Manual incorrect 
in stating that braces in a tension only system must meet the 
requirements for a moderately ductile element? (Both Steel 
Interchanges are available at www.modernsteel.com.)

No. The design example is correct. The 2010 Specification 
contains no exception, so all braces in a OCBF must “satisfy the 
requirements of Section D1.1 for moderately ductile members” 
as stated in the example. However, the 2016 Seismic Provisions 
will state that for tension-only OCBFs, “Braces shall satisfy the 
requirements of Section D1.1 for moderately ductile members. 
Exception: Braces in tension-only frames with slenderness ratios 
greater than 200 need not comply with this requirement." 

In response to a number of questions about tension-only 
bracing, let's review the Seismic Provisions, the design example 
and the two Steel Interchange answers you cite as they relate 
to this topic. 

At the Steel Solutions Center, rather than simply providing 
yes or no answers, we try to shed some light on the technical 
basis for the provisions we cite and the conclusions we draw. 
The answers provided in each Steel Interchange are related 
to specific conditions. However, the background we provide 
is often related to more general structural principles. When 
interpreting our responses, both the specific situation and the 
general concepts should be considered. 

The statements made in the 2013 and 2015 Steel Inter-
changes are correct. They are summarized in the following lists:

Summary of the 2013 Steel Interchange (related to cable 
bracing):

➤ The width-thickness limits are for “compression” 
elements.

➤ The term “by design” can be taken to mean “it may be 
assumed” in the design. Therefore, it may be assumed 
that there are no compression elements in a tension-
only system. In such cases the width-thickness limits 
would not apply. 

➤ However, it should be recognized that the braces may 
see some compression.

➤ If they are so slender that they buckle elastically, their 
compression capacity would be very small if it was 
accounted for and the width-thickness limits would 
make little difference in the performance of the system.

In other words, if you assume there are no elements 
subjected to compression, and the actual conditions are 
consistent with this assumption, then neglecting the width-
thickness limits is reasonable. 

Summary of the 2015 Steel Interchange (tension-only 
bracing in OCBF):

➤ Tension-only bracing is permitted in OCBFs.
➤ Local buckling does not apply to a rod.
➤ The Manual provides guidance that should be 

considered by engineers. 
It should be noted that simply assuming that the system 

is tension-only may not be sufficient to ensure proper 
behavior. Designing the braces as tension-only involves an 
assumption that the braces see only tension, but the engineer 
must also have some reasonable expectation that the braces 
will see only negligible compression. A cable will certainly 
have negligible strength and stiffness in compression. Other 
sections may not. Your assertion that a smaller angle with 
less compression capacity, that may not meet the moderately 
ductile requirements, would perform as well if not better than 
a stouter section has some merit. However, members that can 
resist whatever compression is applied to them without local 
buckling are deemed to be acceptable as well. Ultimately, for 
the 2016 Seismic Provisions, the committee concluded that 
meeting the moderately ductile width-to-thickness limits was 
not necessary for braces with high slenderness.

Both the assumed and actual or expected behavior must be 
considered. The approach of the committee has continued to 
evolve and reflects this. 

The 2005, 2010 and 2016 editions of the Seismic Provisions 
all allow tension-only OCBFs. All three editions permit the 
use of slender angles, plate and cable bracing as tension-
only braces. It is advisable to use braces that have little 
compression capacity in tension-only braced frames, but it 
should be recognized that issues can occur when the braces 
are extremely slender. The 2016 Seismic Provisions may allow 
the use of lighter and more slender-angle tension-only brace 
members than were permitted under previous editions. 

Though there are some differences and subtleties, all 
editions of the Seismic Provisions, the Manual design example 
and both Steel Interchanges are all correct and based on the 
same basic underlying principles.

Larry S. Muir, PE



MARCH 2017

steel interchange

HSS Beams on Stiffened Seats
An HSS beam bears on a stiffened seat at its end. Can 
Specification Equations K1-9 and K1-11 be used to 
determine the strength of the HSS sidewalls/web?

For typical cases, the answer is no. Equations K1-9 and K1-11 
assume that the chord (the HSS member) runs through 
the joint, as illustrated in the figure that accompanies these 
equations in the Specification. Therefore, these equations 
cannot be used at the unreinforced ends of HSS members. 

You have a few options: 
1. You could provide a cap plate at the end of the HSS 

and use the Chapter K equations. New language in the 
Commentary to the 2016 Specification will indicate that 
the where a cap plate is used the Chapter K equations 
can be conservatively applied at/near the ends of HSS 
members.

2. You could provide a cap plate and assume the load is 
delivered to the cap plate and then transferred to the 
HSS through the welds of the cap plate to the sidewalls. 
This would eliminate the need to check the limit states 
in Chapter K.

3. You could recognize that equations K1-9 and K1-11 
are based on equations J10-3 and J10-8 and modified 
to account for the two HSS walls instead of the single 
web assumed in Chapter J. With this in mind, you could 
simply apply the Chapter J checks and adjust for the two 
walls. This approach is probably the most consistent 
with the typical design of seated connections supporting 
wide-flange beams

We have made several changes to the 2016 Specification and 
its commentary to try to clarify the relationship between the 
checks in Section J10 and those in Chapter K. 

Larry S. Muir, PE

Skewed Single-Plate Shear Connections
The July 2012 SteelWise article “Designing Welds for 
Skewed Shear Tabs” (available at www.modernsteel.com) 
discourages the use of single-sided PJP groove or fillet 
welds but provides no reason for this. What is the basis 
for this advice?

 
There is no prohibition against the use of single-sided PJP 
groove or fillet welds for single-plate shear connections in 
either the Specification or the Manual. The Commentary to 
the Specification does, however, contain similar advice. The 
Commentary to Section J2.1b states: “The use of single-sided 
PJP groove welds in joints subject to rotation about the toe 
of the weld is discouraged” and the Commentary to Section 
J2.2b states: “The use of single-sided fillet welds in joints 
subject to rotation around the toe of the weld is discouraged.” 
The concern is that the rotation about the toe of the weld will 

subject the weld to torsion about its longitudinal axis, which 
will tend to place a lot of demand on the root of the weld. 
Such loading is not addressed in the Specification. 

A single-plate shear connection is subjected primarily to 
shear as the name suggests, but a moment can exist and is 
accounted for in the design of the weld. This moment may 
cause rotation around the toe of the weld, so it is suggested 
in the article that engineers should “avoid single-sided fillet 
and PJP groove welds for shear tabs.” In many cases, it could 
be argued that a floor slab running over the top of a beam will 
likely prevent such rotation about the toe of the weld.

Even without the concern related to rotation about the 
toe of the weld, the use of single-sided fillet and PJP groove 
welds may present other challenges. A single-sided fillet weld 
will likely be made on the obtuse side, which increases the 
amount of weld metal. Trying to satisfy the 5⁄8 tp recommended 
weld size might require a fairly large fillet weld. Also, weld 
distortion might be an issue due not only to the amount of 
heat input from placing a large weld, but also to not having 
a weld on the opposite side to counteract the effects of weld 
shrinkage. Larger welds, of course, also require more weld 
passes (see Table 8-12 in the Manual) so a single sided-weld 
may not be the most economical solution. 

Of course, there may be situations where, despite all of the 
considerations above, a single-sided fillet or PJP groove weld 
may still be the best or even the only available option. Care 
should be taken when using single-sided welds on skewed 
single-sided shear connections.

Carlo Lini, PE
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