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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Web Openings
AISC Design Guide 2: Steel and Composite Beams with 
Web Openings limits the opening parameter, po = ao/ho + 
6ho/d, to a maximum value of 5.6 for steel sections and 6.0 
for composite sections.

Our openings conform to the opening parameter limit 
for the composite section. However, we are using unshored 
construction and do not satisfy the limit for steel sections.

This limit does not consider the magnitude of the load 
in the web, so it must be conservative. In our case, the 
precomposite load is only about 40% of total load.

Is it possible to exceed the opening parameter and still 
have an acceptable design? 

Yes. AISC design guides (available at www.aisc.org/dg) pro-
vide guidance, not requirements. The guidance is intended 
to be useful to practicing engineers during typical designs. In 
order to provide simple and practical guidance, the procedures 
are sometimes simplified and conservative, as you note. Other 
approaches are possible. The references in the design guides 
often provide more in-depth discussions of the issues and can 
be helpful when addressing unusual conditions. 

In this case, Section 5.7.2 of Design Guide 2 provides the 
following additional information regarding web buckling:

“The criteria to prevent web buckling are based on the 
work of Redwood and Uenoya (1979) in which they devel-
oped conservative criteria based on the opening size and 
shape and the slenderness of the web of the member… 

Their recommendations are adopted in whole for steel 
members and relaxed slightly for composite sections to 
account for the portion of the shear carried by the con-
crete slab, Vc , The higher limit on the opening parameter, 
po , of 6.0 for composite sections versus 5.6 for steel sec-
tions coincides with successful tests (Donahey and Darwin 
1988). Failure in composite sections is normally governed 
by failure of the concrete slab, and adequate strength has 
been obtained even when local buckling has been observed 
(Clawson and Darwin 1980, Clawson and Darwin 1982, 
Donahey and Darwin 1986). As discussed in section 5.6 
(after Eq. 5-20), the limits on also serve to ensure that 
the design equations provide conservative predictions for 
member shear strength, even if web buckling is not a factor.

…The guidelines limiting the maximum values of Vm can 
be quite conservative for sections with web width-thickness 
ratios below the maximum limits. Redwood and Uenoya 
(1979) provide guidance for members which lie outside the 
limits of this section.”

In addition, a reference to Lucas and Darwin 1990 
in the design guide summarizes the results of a number 
of physical tests. At least a couple of these had opening 
parameters in excess of the limit provided in the design 
guide and still resulted in test-to-predicted strengths in 
excess of one. 

Carlo Lini, PE

Strength Reductions for Members with Holes 
in the Tension Flange
Section E3.6g.5 of the 2010 Seismic Provisions for 
Structural Steel Buildings (ANSI/AISC 341-10) allows 
bolted column splices in special moment frames. It 
states: “Bolted column splices shall have a required 
flexural strength that is at least equal to Ry Fy Zx /αs of 
the smaller column, where Zx is the plastic section 
modulus about the x-axis.” However, it seems that any 
holes placed in the section will reduce its strength 
below the expected strength. Increasing the size of 
the column or reinforcing it with plates is not helpful 
since Zx will be increased, resulting in an even higher 
demand. How can a bolted splice be used in a special 
moment frame?

Your question contains an incorrect assumption. It has been 
shown through physical tests that within certain limits, a 
member with holes can still develop its gross flexural strength. 
Section F13.1 of the Specification for Structural Steel Buildings 
(ANSI/AISC 360, available at www.aisc.org/specifications) 
addresses “Strength Reductions for Members with Holes in 
the Tension Flange.” In this section, when Fu Afn ≥ Yt Fy Afg the 
limit state of tensile rupture does not apply. For capacity-based 
design, this relationship would have to be adjusted to account 
for Ry and Rt. For ASTM A992, both Ry and Rt equal 1.1, so the 
relationship remains unchanged. 

AISC’s Prequalified Connections for Special and Intermedi-
ate Steel Moment Frames for Seismic Applications (ANSI/AISC 
358-10 with ANSI/AISC 358s1-11, available at www.aisc.org/
seismic) also addresses bolted flange plate connections, which 
will force yielding in the beam even though there are holes in 
the beam flanges.   

There are several factors that might help explain this 
observed behavior. The tensile strength is greater than the 
yield strength; this offsets the presence of the holes to some 
degree. The holes on the compression side have little impact 
on the strength, and the maximum compression strength, 
though commonly assumed to be equal to the yield strength, is 
likely greater than we assume.

Larry S. Muir, PE
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Pretensioned vs. Snug-Tight Installation
Many of the fabricators we work with regularly use 
twist-off-type tension-control (TC) bolts regard-
less of the connection type. Based on this, would 
it make sense to specify all of our connections as 
pretensioned, since we are presumably getting 
pretensioned connections anyway? 

No. We are not surprised that some fabricators prefer TC 
bolts. TC bolts can be used in slip-critical, snug-tight and 
pretensioned connections. The bolts also have other poten-
tial advantages that have made them attractive to fabricators 
and erectors. The 2014 RCSC Specification for Structural joints 
Using High-Strength Bolts (available at www.aisc.org/specifi-
cations) does not limit the amount of pretension in a bolt. 
Therefore, a TC bolt can be tensioned up to the point 
where the spline is severed, even in a connection specified 
as snug-tight and designed as a bearing connection. How-
ever, simply severing the spline does not ensure that the 
joint has been properly pretensioned. 

The installation of pretensioned joints involves the follow-
ing considerations beyond those for a snug-tight joint:

➤ Pre-installation verification. Section 8.2 of the 
RCSC Specification states: “Pre-installation testing shall 
be performed for each fastener assembly lot prior to 
the use of that assembly lot in the work. The testing 
shall be done at the start of the work.”

This is an extra step that must be performed dur-
ing the bolt installation for pretenstioned connec-
tions but is not required for snug-tight conditions. 
Though pre-installation verification is a relatively 
straightforward process, we do occasionally hear of 
issues. At the very least, it involves having a properly 
calibrated tension calibrator (though not all fabri-
cators, erectors and inspectors have one on hand), 
scheduling the testing and ordering bolts in sufficient 
quantities to accommodate both the installation and 
the required testing.

➤ Bolt storage and installation conditions. Section 
2.2 of the RCSC Specification addresses the storage 
of fastener components. These requirements apply 
equally to snug-tight and pretensioned installations. 
However, the condition of the bolt and the lubricant 
is more of a concern for pretensioned joints. TC bolts 
can be particularly sensitive to the condition of the 
lubricant. If the bolts are not properly stored or the 
final tensioning is delayed, then the bolts may need to 
be cleaned and relubricated. For heavy hex head bolts 
(Grade A325 and A490) this can be done by the user in 
the field. TC bolts “shall not be relubricated, except by 
the manufacturer.” 

➤ Installation procedures. You cannot simply put a TC 
bolt in a hole and engage the wrench until the spline 
breaks and expect to have a properly pretensioned 
joint. First, the bolts must be installed in accordance 
with the requirements in Section 8.1 of the RCSC 
Specification, which lists the installation requirements for 
snug-tightened joints. For large, heavy joints, you may 
actually end up breaking bolts or the splice before you 
bring the plies into firm contact, and the RCSC Specifi-
cation addresses this, stating: “If a splined end is severed 
during this operation, the fastener assembly shall be 
removed and replaced.” Once firm contact is achieved, 
the installation must progress “systematically from the 
most rigid part of the joint in a manner that will mini-
mize relaxation of previously pretensioned bolts.” 

➤ Inspection. There are inspection tasks required for 
pretensioned connections that are not required for 
snug-tight connections. Section N5.6.(a) of the AISC 
Specification states: “For snug-tight joints, pre-installa-
tion verification testing as specified in Table N5.6-1 and 
monitoring of the installation procedures as specified in 
Table N5.6-2 are not applicable.

➤ Arbitration. Arbitration is addressed in Section 10 
of the RCSC Specification and ideally, will rarely be 
required. Allowing snug-tight installation eliminates the 
possibility that it will be required. 

Each of the above items involves logistical considerations 
and present potential impacts to the cost and schedule of 
the project. Some of these items are less of a concern in the 
shop than they are in field. However, many bolted joints are 
installed in the field. Therefore, the preferences of the erector 
must also be considered. 

Larry S. Muir, PE, and Carlo Lini, PE
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