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If you’ve ever asked yourself “Why?” about something 
related to structural steel design or construction, 

Modern Steel’s monthly Steel Interchange is for you! 
Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Note: Except where specifically noted, any mention of AISC 
documents applies to both the 2010 and 2016 editions. All AISC 
documents referenced can be found at www.aisc.org/publications. 

Local Buckling of Round HSS 
Section F8 of the AISC Specification for Structural Steel 
Buildings (ANSI/AISC 360) addresses the flexural 
strength of round hollow structural sections (HSS). In 
Equations F8-2 and F8-4, the ratio, D/t, is not squared. 
Should it be?

Also, these equations can result in nominal flexural 
strengths higher than formula F8-1. How can the nominal 
strength be greater than the plastic flexural strength of 
the section?

The answer to your first question is no. Although the local 
buckling strength of flat elements is dependent on (b/t)2, 
Equations F8-2 and F8-4 for the local buckling of round HSS 
are correctly based on a linear variation in D/t. 

As for your second question, the nominal strength cannot 
exceed the flexural strength. Section F8 states: “The nomi-
nal flexural strength, Mn , shall be the lower value obtained 
according to the limit states of yielding (plastic moment) and 
local buckling.” Because the shape factor, Z/S, varies with D/t, 
the Z/S ratios for the HSS shapes listed in Part 1 of the AISC 
Steel Construction Manual vary from 1.29 to 1.40. Equation 
F8-2 was developed using Z/S = 1.3, which is the approximate 
value (depending on E and Fy) at the transition point between 
compact and noncompact behavior (when D/t = 0.07E/Fy). 

Bo Dowswell, PE, PhD

Bolted Connections in the Seismic Force 
Resisting System
I am an engineer performing connection design for a 
fabricator. We are having an argument in our office about 
whether the bolted connections at drag struts must be 
designed as slip-critical. Can you provide clarification? 

Yes. Clarification is needed on several points. 
Bolted connections required to meet the AISC Seismic 

Provisions for Structural Steel Buildings (ANSI/AISC 341) can 
generally be designed as bearing joints as indicated in Section 
D2.2(a). There is only one condition where the Seismic Provi-
sions require connections to be designed as slip critical, and 
that is for vertical brace connections using oversized holes. 
This obviously does not apply to drag struts.

The other issue is that you are asking if a connection needs 
to be designed as slip critical, when I think it would be more 

appropriate to ask whether or not the connection falls within 
the seismic force resisting system (SFRS). Since you are 
working for the fabricator and are not the engineer of record 
(EOR), you should not be deciding that some particular mem-
ber is a drag strut, then whether it needs to be considered part 
of the SFRS system and then whether the connection needs to 
be designed as slip critical. Only the EOR knows what part of 
the structural system has been considered in the design to pro-
vide the required resistance to the seismic forces. Section A4.1 
of the Seismic Provisions requires “identification of members 
and connections that are part of the SFRS” in the structural 
design drawings and specifications. A member is part of the 
SFRS if the EOR says it is. This determination by the EOR 
requires engineering judgment and intimate knowledge of the 
structure and its design. If the connection is identified as being 
part of the SFRS in the contract documents, then the con-
nection must satisfy Section D2.2(d), which indicates that the 
bolted connections need to be detailed and fabricated as slip 
critical but can be designed as bearing as indicated in Section 
D2.2(a). If it is not clear whether the connection is part of the 
SFRS, then you will need to seek guidance from the EOR.

Carlo Lini, PE

Which Edition of the Manual?
How long can engineers continue to use the 14th Edition 
of the Manual now that the 15th Edition is available? 

The Manual is never referenced in building codes. There is no 
requirement to use any edition of the Manual. Which edition 
of the Manual to use is up to the engineer to decide based on 
the requirements for their project. The Specification is refer-
enced in the building codes, but it is unlikely that any jurisdic-
tions have adopted a building code that references the 2016 
Specification yet.

The 14th Edition Manual can be viewed as a tool to make 
using the 2010 Specification easier in practice. The 15th Edi-
tion Manual is an updated reference that reflects the contents 
of and changes in the 2016 Specification. 

Keith Grubb, SE, PE

Bonus: Back in April 2012, Keith wrote a SteelWise article 
describing the AISC Manual Resource Page. This page 
can now be accessed at www.aisc.org/publications/steel-
construction-manual-resources. The Manual Resources 
for the 15th Edition Manual are expected to be updated and 
accessible by the end of 2017.

Keith’s original article, which is still relevant half a decade later, 
can be found in the Archives section at www.modernsteel.com.
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PJP Groove Weld Symbols
I have several questions about partial joint penetration 
(PJP) groove welds:

1. What is the proper callout for a PJP groove on the 
contract drawings?

2. Must the effective throat be shown in parentheses?
3. As the engineer, would I ever specify a value for S, 

the groove depth?
4. Should the weld symbols for PJP groove welds 

look different on engineering drawings and shop 
drawings?

 
I have provided answers to each of your questions, below.

1. Clause 2.3.5.3 of AWS D1.1 requires the contract 
documents to specify the required size. It provides the 
following figure:

2. Yes. The effective throat must be in parentheses.
3. The short answer is: Generally, no.

Now for a longer answer: AWS A2.4: Standard Symbols 
for Welding, Brazing, and Nondestructive Examination allows 
a PJP groove weld to be designated with: the groove depth 
alone, the effective throat alone or both the groove depth 
and the effective throat. Since the effective throat can 
depend on both the groove depth and the process, specify-
ing only the depth of preparation does not directly govern 
the effective throat, which is likely your primary concern as 
an engineer working on structures within the scope of the 
AISC Specification. Over-specifying a weld in the contract 
documents can lead to higher fabrication costs since it can 
preclude—unless a change to the contract is requested and 
approved—the use of welds that may be more economical 
while still providing the required strength.

Neither AWS D1.1 nor the Specification prohibit the 
engineer from providing the weld groove depth, but doing 
so is not required and is generally not necessary.
4. Typically, yes, they will look different. The figure above 

from AWS D1.1 provides the proper symbol for design 
documents (engineer drawings). Generally, the welding 
symbols on approval documents (shop drawings) should 
look like the symbols in Table 8-2 of the Manual. As dis-
cussed above, AWS A2.4 provides several options.

One final point: Your above questions use the terms weld 
symbol and callout. AWS D.1.1 uses only the term welding symbol. 
This is consistent with clause 4.1 of AWS A2.4, which makes a 
distinction between the terms weld symbol and welding symbol.

Larry S. Muir, PE

Welds that are Too Big
I have specified a ½-in. fillet weld between a column and a 
base plate. The fabricator has provided a 7∕8-in. fillet weld. 
Though there are no visually apparent detrimental effects 
from the larger weld, Section J2.2b of the Specification 
indicates that the maximum fillet weld size cannot be 
“greater than the thickness of the material minus 1∕16 in.” 
Must the 7∕8-in. fillet weld be removed and the parts re-
welded with a ½-in. fillet weld?

No. The AISC Specification does not place a maximum fil-
let weld size on a T-joint. It is generally recommended that 
welds be sized based on demand. The Commentary to Section 
J2.2b indicates that that the t – 1∕16 in. requirement is imposed 
to prevent the upper corner of the welded plate from being 
melted away, and thus not providing the full required weld 
throat dimension. Figure C-J2.1 illustrates this condition and 
illustrates why the requirement does not apply to a column-to-
base plate weld.

There can be detrimental effects caused by an oversized 
weld such as warping of welded parts and of course the eco-
nomic impact of placing a larger weld. However, for most 
structures falling within the scope of the Specification, provid-
ing a larger weld is generally not detrimental.

Jonathan Tavarez

Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical professional ideas and 
information on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily represent an official 
position of the American Institute of Steel Construction and have not been reviewed. It is 
recognized that the design of structures is within the scope and expertise of a competent 
licensed structural engineer, architect or other licensed professional for the application of 
principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might help you solve, please 
forward it to us. At the same time, feel free to respond to any of the questions that you 
have read here. Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

866.ASK.AISC • solutions@aisc.org

The complete collection of Steel Interchange questions and answers is available online. 
Find questions and answers related to just about any topic by using our full-text search 
capability. Visit Steel Interchange online at www.modernsteel.com.

Larry Muir is director of technical assistance, Keith Grubb is director of publications, 
Carlo Lini is senior staff engineer and Johnathan Tavarez is staff engineer, steel solutions 
center, all with AISC.
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